Лявото движение в България и Абдикацията от грижа за Климата

С удоволствие научих, че мнението ми за реална липса на истинска прогресивна Левица също се споделя и от мнозина други. Миналата седмица това бе публикувано в официалния блог на Трансформирай Европа! (пан-европейско ляво движение) в материал на Стойо Тетевенски, озаглавен „Изоставени: България има нужда от социалистическа борба за климата“. Забележете, че в този коментар се представя много точно линията на времето, която явно показва набиращата популярност на популистки и наистина крайно десни движения и партии в целия ЕС.

Въпросът за климатичните измерения всъщност дори не е въпрос, той е факт. А колкото повече решенията се отлагат, толкова повече цялото човечество ще страда. И не, това не са лозунги, това са наистина научно-доказани и измерими твърдения. Няма как това всичко да се обвърже в конспиративни теории. Докато ние си присмиваме на Грета Тунберг, някои държави вече са заели позиция и се опитват да намалят замърсяванията.

Но в България никога не се мисли глобално. Народопсихология е да си гледаме нашите си проблеми и това е. А в този материал имаме наистина честен поглед на ситуацията в момента. Партиите и коалициите, които твърдят, че са социално ангажирани не дават решение. Още повече, те дори не поставят темата под дебат.

Разбира се, че естествения отговор е обединена и силна левица, която да е стъпила здраво на земята и да окаже подкрепа на гражданите. Но такава наистина липсва в България. Виждаме как почти експоненциално водещите „социалистически“ партии в България всъщност защитават десни и популистки политики, най-видимо става ясно това от тяхната явна подкрепа към терористичния режим на агресорите в световната политика. Аз разбирам, че трябва да се избегне войната, всъщност съм наистина за това. Но е пределно ясно, че в моментната изострена обстановка практически това няма как да стане. Защото реална дипломация липсва. Имаме изостряне до почти краен предел на напрежението между световните военни блокове. Парите, които „летят“ към военните разработки са трудно измерими.

Наистина ситуацията изглежда обречена за организираното и прогресивно ляво движение, силно се надявам това да се промени коренно.