Хорър дизайн: Създадени от мрак

Така и така съм на тема хорър разкази, напълно е естествено моите читателски търсения да продължат с още един сборник. И този път се доверявам на новото бутиково издателство „LitDeSign“, което е под ръководството на Валентин Попов и неговия страхотен екип. Самите разкази са подбрани от конкурс, който е бил организиран за най-добър жанров разказ, така че това означава, че е имало и подходящ подбор. За повече информация по темата, можете да прочетете в предговора към изданието. Директно продължавам с бързи стъпки към включените заглавия, буквално нямам търпение.

„Нищо не е такова, каквото изглежда“ от Зорница Иванова Иванова

Разказът е добро начало за сборника и подготвя чисто емоционално за един мрачен сблъсък. Класическа история, която ни потапя в един свят, който без никакво съмнение, може да бъде и съвсем реален. Направи ми впечатление колко са живи описанията и колко искрена е самата главна героиня. Определено ми хареса и според мен има достойно място в това издание.

„Чудовището“ от Александър Парушев

Ето това е един прекрасен образец за типичен градски хорър, който наистина харесвам. Това е смразяващо четиво, което със сигурност би се харесал на всеки един читател. Според мен това е един от онези кратки истории, която би се харесала на всеки един, дори и да не е строг почитател на жанра. Определено много добро попадение, което ме накара да го препрочета няколко пъти. Адмирации!

„Живот с ръка върху релсата“ от Милен Нанков

Една доза мистерия и една доза студени тръпки, отлична комбинация от съставки, които са необходими за финалното оформяне на тази история. Основната идея е добра и ми допада начина на представяне. Макар и този разказ да се събира в рамките на няколко страници, убеден съм, че неговото прочитане ще доведе достатъчно ниво задоволство.

„Зъл, черен сняг“ от Моника Петрова

Прекрасна атмосфера и добри мотиви, този разказ започва наистина добре, особено за феновете на хеви метъл музиката. Допълнителен бонус е постоянната напрегната атмосфера, която дава възможност на всички ние да се насладим подобаващо на всичко, което се случва. Внимавайте с кръвта, внимавайте с писъците също, това е едно попълнение наистина.

„Огледален свят“ от Нора Пенчева

Време беше да прочета един добре написан разказ за тази деликатна тема, която е неизменна част от човешките отношения в някакъв момент. Поздравления за Нора Пенчева, която е успяла да хване точно онова, което е необходимо, за да ни представи тези сцени. Доволен съм от това, че е дадена светлина върху тази тема, а и наистина трябва да се чете внимателно. Защото който не внимава може да пострада.

„Това, което дебне“ от Елена Томолинова Генова

Смятам, че има някои разкази, които трябва да бъдат прочетени по няколко пъти. Това е един от тях. Причината да смятам така е,че тук има няколко наистина дълбоки емционални пласта, които изискват нужното внимание. Този разказ изисква от вас, но и дава подобаващо. Ето едно чудесно попълнение, което ще удовлетвори всякакъв вкус.

„Повелителят на безнадеждните“ от Але Горска

Много съм доволен от атмосферата и цялостната идея на този разказ. Много е хубаво да има изкусни разказвачи, които да могат да ни разкрият една такава история. Със сигурност това е един от най-впечатляващите разкази от сборника и бих го издигнал на едно по-високо ниво от някои други.

© Pixabay

„Просто я пусни“ от Добрина Ташкова Ангелиева

Ето как може да се създаде една страхотна история, напълно съм убеден,че и умело би могла да се адаптира към епизод на някой страховит сериал. Много съм доволен от цялостното изпълнение, наистина грабва още от първите изречения. Браво!

„Съвършената защита“ от Кръстю Гошев Мушкаров

За първи път срещам такъв тип история, не винаги темата за оцеляването в трудни условия ми е харесвала, но тук е разказана много добре. Разказът включва множество добри елементи, които със сигурност ще задоволят читателите. Подобни разкази често срещам в антологии от водещи американски издателства, което говори за високото ниво на сборника.

„Ухапване от пеперуда“ от Кръстю Гошев Мушкаров

Такъв тип разкази създават напрежение, което постепенно се увеличава и увеличава, докато най-накрая всичко избухне в една добра кулминация. Макар и да няма някакви кой знае какви ужаси от космическо ниво, тук има достатъчно причини да ви затрепти сърцето. Супер!

„Сън за кост“ от Симона Радославова Якимова

Темата за нарушенията на съня ми е любима, обичам разкази, които се концентрират върху това. Особено при положение, че това е благоприятна почва за ужаси. Ами, тук има всичко необходимо. Има и препратки към някои класически похвати, което ми хареса. Препоръчвам!

„Ефедра“ от Стефан Минчев

Промяната на съзнанието, употребата на наркотични вещества и пейзажите на българската действителност и природата дават голямо поле за изява на творческата мисъл. Обичам и митологията, така че тук има всичко необходимо за едно страховито преживяване. Поздравления и за доброто име на главния герой.

„Момиченцето“ от Андрей Руменов Андреев

Класическа хорър история, която е идеална за тъмните дъждовни нощи, когато подобни сюжети са перфектни за четене. Макар и всичко да е предвидимо, аз все пак се насладих на разказа. Смятам, че и вие ще го харесате.

„Цената“ от Андрей Руменов Андреев

О, колко хубаво би било, ако повече такива истории се четат повече. На пръв поглед всичко е прекрасно и безобидно, но всъщност има невероятен финал, който разтърсва съзнанието не четящите. Много добър текст, който заслужава своето място в сборника.

„Отмъщението“ от Надежда Тодорова – НадиКа

Точно това имах предвид, когато говоря за изграждане на злокобна атмосфера и пълзящи ледени тръпки. Изключително доволен съм от това, че наистина се почувствах впуснат в него, някакси наистина въвлечен. Супер!

© Pixabay

„Лес“ от Радина Христова Ангелова

Макар и да имах някакви очаквания четейки първите няколко параграфа, моето задоволство се усили многократно веднага щом стигнах до втората страница. Оттам нататък всичко започва да се развива по много страховит и благоприятен за мрачните души начин. Идеален разказ.

„12 Личности, 1 Бленуван Убиец“ от Катерина Кацарова

Разказът започва с ремарка, че той е носител на специална награда за млад талант, което напълно потвърждавам. Изключително съм впечатлен от прекрасните препратки, от описателния и богат изказ, както и от цялостното чувство, което остави в мен. Страхотна творба от един наистина талантлив творец.

„Кошмарът на Дани“ от Николай Тодоров Гешев (Един Скитник)

Превъзходен разказ, който е може би един от най-добрите в целия сборник. Невероятно въздействаща и (за съжаление) много реалистична история, която наистина ще ви накара да треперите и да се надявате на добър финал. Разбира се, има неочакван финал, а сюжета е перфектен за епизод от мини сериал. Страхотно!

„Артефактът“ от Николай Тодоров Гешев (Един Скитник)

Тук има всичко необходимо за едно преживяване, което да ви накара да настръхнете. Този разказ представя някои много строги емоционални състояния, които подсилват цялостно сюжета.

„Среднощна сянка“ От Галена Върбева

Много мразя змии, а този разказ наистина ме накара да настръхна. До такава степен ми хареса, а ме смрази, че смятам това попадение за наистина впечатляващо. Препоръчвам го на всеки.

„Любов – Вечната“ от Стелиана Иванов Петкова

Понякога е трудно да се пише за табу теми, но тук има не само интригуваща история, която завършва с истински хорър финал. Добре написан кратък разказ, който впечатлява дори и заклетите фенове.

„Ламия“ от Венета Славкова

Хареса ми начина на писане, хареса ми цялостната представена атмосфера. Разказът е добре конструиран и дава възможност да се впуснем във въображението на автора.

„Мистерията на Туз Маара“ от Антон Цветанов Меляков

Разказите на Антон Меляков никога не разочароват. Тук са приключенските елементи, тук са интересните обрати, всичко е направено с наслоеност и дълбочина. Прекрасен разказ, който е задължителен за феновете на жанра.

„От моята ръка“ от Мариела Нанкова Нанкова

О, тук е изпълнено с интересни обрати, с наистина добре изрисувани герои, а отношението към тях всеки от вас може да реши за себе си. Прекрасен пример е за това как трябва да се навлиза в този тип разкази.

„Натрапникът“ от Мариела Нанкова Нанкова

Интересно е как този разказ е поставен накрая, вероятно за „десерт“. Но той наистина впечатлява със своята дълбочина, както и с начина по който е разказан на читателите. Тука има някои дяволски добри изречения, които създават истинско удоволствие. Много ми хареса и наистина с удоволствие ще го препрочитам.

Заключение

Този сборник има много смислени творби, които биха се харесали не само на почитателите на жанра, но също и на хора, които биха го взели, за да опитат нещо ново. Сигурен съм, че ще отчетете, че авторите са се постарали да избягат от клишетата, в голяма част от случаите, както и да представят своите идеи на бял свят.

Издателсвото е направило добър подбор, хареса ми разнообразието от теми, както и различните нюанси на емоционална откровеност. Някои разкази са силно наслоени от подбудите на героите и антагонистите, други са приключенски настроени и водят до тъмните и неочаквани ъгълчета на мрака.

Ако ме попитате за цялостна оценка ще кажа това — българската хорър литература е поне малко по-разнообразена и представена от „свежа кръв“, която тепърва ще разгръща своите постижения. Още веднъж едно голямо „Браво!“ на издателство „LitDeSign“.