„Life is Strange: Steph’s Story“ от Rosiee Thor

Когато става дума за произведение, което е част от вселената на „Life is Strange“ няма как да остана настрана. Още откакто изиграх първата част от компютърната игра се влюбих в героите, обстановката и цялостната история. И ето, че дойде момента да се появи и самостоятелен роман, който да бъде мост между първата част и „True Colors“. Изключително много се гордея от факта, че бях един от първите хора, които си направиха предварителна поръчка, дори помня датата 8 Декември 2022 г. Тази година в първите дни на месец Март тя бе в ръцете ми, но събирах смелост да открехна кориците толкова скоро. Нямах никакво търпение, но просто чаках правилния момент. Събирах смелост, чаках, но не издържах и я прочетох буквално на два пъти.

И какво да ви кажа освен, че наистина надмина очакванията ми! Знаете, че рядко чета такъв тип книги, но това е перфектно изпълнение, доказващо своето заслужено място във вселената на поредицата. Мога да преразкажа всичко от началото до самия край, но това би развалило удоволствието на читателите. Затова и нека се спра на някои от най-важните части, които оставиха в мен трайни следи.

Очарователната история на Стеф

Стеф е една от най-ярките герои от поредицата „Life is Strange“. Тя олицетворява бунтарското поведение, любовта към музиката и не се притеснява да признае пред себе си, че е различна от останалите. В „Steph’s Story“ се разказва именно как тя се запознава с Изи, в която се влюбва до лудост. Разбираме, че това всъщност е една смела постъпка след като тя е имала несподелена любов, защото се е срамувала да сподели своите чувства на друга известна героиня от поредицата „Life is Strange“ – Chloe.

Разбира се, че любовта е важна, но са важни и събитията, които съпровождат Стеф. Романът всъщност е един емоционален водовъртеж, нанизан от събития, които имат своите подозирани и неочаквани развръзки.

Вече съм от далеч от мисленето на тези години, но действителността в която живеят героите, както и техните трудности и несгоди, както и изборите, които правят, са ми изключително интересни. Не всеки може да преживее всичко, а този тип книги ни разкриват един изключително богат свят в един друг възможен свят. Това, което бих взел за себе си като поучения е „Не съди!“. Няма как даваме оценки за хората, непознавайки тяхното минало.

Нарочно няма да издавам от сюжета, но той е много добре съотносим с моята любов към музиката, към добрите приятелства и мечтите. Смятам, че много от читателите ще се припознаят с историята на Стеф.

Емоционални и реалистични ситуации

Няма как да се избегне емоцията, тя е в сърцето на поредицата и причината тя да бъде толкова популярна. Смятах, че е трудно да се „запечата“ тази невероятна атмосфера в рамките на една книга. Но се оказа възможно! Нямам впечатления от други творби на Rosiee Thor, но от прочетеното мога да кажа със сигурност, че тя е успяла да запази и развие духа, стила и героите. Нещо, което (струва ми се) е доста трудно.

Разбирате ли, тази игра създаде една световна общност от почитатели, които свободно създават свои собствени творби, вдъхновени от вселената на „Life is Strange“. Това да можеш да бъдеш допуснат официално да създадеш част от тази поредица ми се струва като голям успех. А той е и заслужен!

Тук има всичко, има приятелства, има любов, има обич, но също така има и разочарования и предателства. Всичко, което е част от живота. Но в края на краищата след всяко лошо нещо идва и добро. Може би наистина спасението от миналото се крие в тайнственото и спокойно градче Haven Springs. Тази част от историята е разгърната в „True Colors“, която силно препоръчвам.

Ще споделя нещо, което ми се струва важно. Аз не само станах наблюдател на историята на това смело момиче Стеф. Аз бях допуснат до нейните терзания, нейните страхове, но и до нейната вдъхновяваща борбеност. Поучих се от опита, който тя притежава. Разбрах колко е болезнено да скърбиш за миналото, за Arcadia Bay, за всичко онова, което се бе случило. Загубата носи страдание, което е факт до края на живота. Но въпреки това тя успява да върви напред. А неочаквано съдбата я среща с хора, които ще променят живота ѝ завинаги. Какво по-хубаво от това? Независимо от обстоятелствата, независимо от доброто и лошото, тя израства. И тя израства в страниците, които разлистваме. Нейният житейски опит е предаден майсторски. Хората до нея са описани наистина като наши близки приятели и роднини.

Този роман е истинско приключение. Оставям си го на полицата при любимите книги. Ще го чета всеки път, когато имам нужда от вдъхновение и смелост. Приятно четене и на Вас!