„Our Lady of the Artilects“ от Andrew Gillsmith

Дойде време за прочитане и на нещо малко по-различно — религиозна научна фантастика! Със сигурност това ще е нещо вълнуващо, така че директно се впускам в прекрасния роман “Our Lady of the Artilects” от Andrew Gillsmith. Историята преплита една смесица от прекрасни сюжетни линии и елементи, които въздействат неочаквано добре: Трите тайни на Фатима, трансхуманизъм, роботи, както и глобална конспирация. Този микс е съграден в едно алтернативно бъдеще, където има съживена Свещената Римска империя и световен Калифат. Бонус факт, това е дебютен роман за автора, а той се е справил наистина отлично! 

Вълнуващ и вдъхновяващ технотрилър

Особено много се радвам, когато всичко върви гладко. Атмосферата е описана по един прекрасен начин, всички необходими елементи са налице, а сюжета се разкрива постепенно, старателно и внимателно. С всяка една прочетена страница се задвижва колелото на конспиративната машина. 

Уютът на сигурното, страх от ужасяващото минало, както и несигурността на бъдещето — всичко това се пропива в атмосферата. Смес от неудобни чувства, лепкав микс от неудобство и трудности, всичко това съпровожда героите по време на романа. Всяка една несигурност, всяка една подминаваща сянка, всички те се преплитат в мрежата от тайни и загадки. Мистериозните събития, трудностите, Вярата, а и вътрешните убеждения на всеки един съграждат и съдбоносните решения.

Красотата в майсторството на писането се крие в цялостната перспектива, изграждането на света. Разбирате ли, не е чак толкова лесно да се съчетае сложната религиозна тематика (конкретно в този роман Римокатолическа деноминация на Християнството) с една добра научна фантастика. Има много теми, има много социални каузи и специфики, които са изконно човешки и въздействат върху читателите. 

Елементите, които показват личното отношение на автора, закодирани в сюжета, са много силни и според мен изискват уважение. Съпротивата срещу контрола, срещу геноцида и срещу насилието. Има много теми, има много социални каузи и специфики, които са изконно човешки и въздействат върху читателите. 

Прекрасно е показано личното отношение на автора, закодирани в сюжета, са много силни и според мен изискват уважение.

Романът е прекрасен пример и повод за предприемане на едно пътуване в това спекулативно бъдеще. Точно затова и катаклизмите и мистериозните събития се случват и се завърта едно колело, една поредица от неочаквани случки. Като читател за мен е особено приятно да съм част от тази история. Пиша го точно така, защото книга въвлича максимално, дотолкова, че дори мога да усетя студа от леда, изгарящото слънце от пустинята и напрежението. Действително, това е наистина вълнуващ роман, който е предизвикателство не само за опитния и взискателен читател, но и за всеки един, който търси своето ново приключение.