„The English Bookshop“ от Janis Wildy

Започнах да чета тази книга в момент, когато имах нужда да си изместя съзнанието от напрегнатото напрежение. Предполагам, че е това е стереотипно поведение, но много исках да се впусна в едно приключение в далечни страни, както и да изпитам терзанията на герои, които имат свои собствени битки за водене. Преди да започна да пиша по-задълбочено искам да кажа следното — каквито и очаквания да имах, те бяха изцяло разрушени. Разбрах, че това е една много дълбока и многопластова история, един разказ за уважението и успеха, както и за следването на мечтите. Много съм впечатлен, останах много впечатлен от дълбочината, от лекия изказ, и срещите с тези впечатляващи герои. Но нека ви разкажа повече. 

Мечти, неочаквани обрати и глътка свеж въздух

Целият разказ се фокусира върху Люси от Сиатъл, която в труден за нея момент трябва да намери начин да спаси своя бизнес. Самата тя наскоро е претърпяла тежка загуба на своя втори баща, а и динамиката в нейното семейство създава допълнителни емоционални трудности. Точно в тежък момент тя получава неочаквано обаждане от Англия, далечна страна, разбирайки, че нейния биологичен баща е починал, а тя получава тайнствено наследство. А наследството е една невероятна приказна книжарница в прекрасния малък град Wakeby, в който е почти невъзможно да не се влюбиш.

Люси предприема пътуването в труден момент, за да успее да разбере повече, надявайки се да може да продаде този имот, за да използва средствата за спасението на своя бизнес. Разбира се, не точно това се случва. Тя дори и не подозира какви личности ще срещне, как ще се влюби в това невероятно място, а и най-важното – какъв е бил нейния биологичен баща и какъв наистина е бил.

Именно от този тип романи може да се очаква едновременно много лошо, но и много добро. Според мен това е един изключителен разказ, достоен и неповторим. Успя да ме грабне, въпреки че не съм фен на този жанр. Този роман успя да разсмее, да ме разплаче, да ме накара да се усмихна, да почувствам толкова много чувства, а и да следя с интерес. Определено Janis Wildy умее да твори. Но нека споделя още, имам пресен запас от прекрасни впечатления.

Вятърът на промените

Хубавите отзиви започват още с първите прочетени глави. Историята върви гладко, героите са добре пресъздадени, да не говорим за прекрасно изградената атмосфера. Сиатъл със своя индустриален облик е представен много добре. Разбира се, истинското удоволствие идва при представянето на английското градче. Почти съм сигурен, че то е заимствано от Haworth, който е свързан със сестрите Бронте. Няколко пъти самата авторка споменава и Джейн Остин, така че именно този тип градчета са били в главата ѝ по време на писането на романа.

© By Betty Longbottom, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14004563

Много е трудно да се избяга от клишето, от онези стереотипни развръзки, които са ни писнали до болка. Мога да кажа с ръка на сърцето, че тук това не се е случило. Историята макар и да следва някаква предполагаема логика, има своите обрати, а и е достатъчно динамична, за да ни държи в очакване. Има много положителни качества, например, изградените герои. Една от задачите на автора е да създаде личности, които отговарят на сюжета, а именно малка общност. Това наистина не е лесна задача, самите герои имат множество взаимовръзки, всеки се познава с всеки, а всеки един от тях трябва да е собствена и уникална личност. Много съм впечатлен от крайния резултат — персонажите са ярки, притежават своята собствена индивидуалност, а и се вписват чудесна във всяка една сцена. Това говори много за писателския талант. 

История, която ще ви стопли сърцето

Задоволството ми е продължително и очаквано, защото добрите черти не спират дотук. Прекрасно е да се четат реалистични пейзажи, думите говорят и рисуват, а героите говорят искрено и неподправено. Няма никакви изкуствени пълнежи, няма го чувството за писане насила. Цялата история върви плавно и естествено, майсторството се вижда във всяка една прелистена страница. Давам си сметка колко е трудно да се поддържа това в рамките на целия роман — не намерих нито една част, която да предизвиква дисбаланс в текста, а и си личи, че редакцията е наистина добре направена.

Имайте предвид, че цялата линия на времето е скъсена да разкаже събития, които все случват в рамките на няколко седмици. Целият роман трябва да се впише в тези граници, а това, повярвайте ми, не всеки умее. 

„The English Bookshop“ е наистина прекрасен пример за стойностен роман, който предизвиква любопитството, но грабва със своите оригинални персонажи, прекрасна и лека история, както и с всички очаквани обрати. Няма ги редовните клишета, има само топлота и усмивка от една наистина добре написана книга. Ще я посрещнете с усмивка и ще я затворите с прегръдка. Очаквам с нетърпение и следващата ми среща с творчеството на Janis Wildy.