„Toward a Meaningful Life, New Edition: The Wisdom of the Rebbe Menachem Mendel Schneerson“ от Simon Jacobson

Случайно или не, но попаднах на този шедьовър, а сега ще ми се наложи и да разкажа за него. Може би малко хора в България са чували за Менахем Мендел Шмеерсон, но той е един от най-великите духовни учители на миналия век. Този велик равин е в основата на разрастването на движението „Хабад“, а то в момента изпитва наистина огромен разцвет. Много ми се иска да се впусна в мислите и разсъжденията на един такъв велик лидер, както и да почерпя мъдрост от традицията на Юдаизма. Затова нека сега ви разкажа повече.

Впечатляваща проницателност

Признавам си, че нямах някакви предварителни очаквания, а с чисто сърце и любопитство започнах да чета. И познайте какво – още при първите страници има приятна изненада, рави Шмеерсон започва да ни разказва мъдростите си още от началните етапи на развитието – още от детската възраст. Какво е да си дете? Бях просто изумен, зададените въпроси, а и самите отговори наистина провокираха не само със своята дълбочина, но и със смелост. Всъщност, оказва се, че дори не съм очаквал някога да си задам подобно питане. Виждате ли, дори и самата мисъл, че някой би си помислил да си зададе едно наистина трудно за определяне съждение говори за достигането на едно наистина високо интелектуално ниво. После се сетих, че всъщност всички тези въпроси и отговори са продиктувани от реални срещи с реални хора, с хиляди часове на дискусии и четене на дълбоките източници. Може би най-точната дума, за да опиша всичко това е да кажа, че книгата е само една малка част от съкровищницата на знание, която е Менахем Шмеерсон.

© Rab mendel, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Перспективата на една жива традиция

Давам си сметка, че нямам особено много задълбочени познания в Юдаизма, но съм благодарен за възможността да почерпя знания от тази велика традиция. Още повече от едно от най-известните негови движения, една жива и движеща сила на промяната. Много други читатели споделят и моето мнение – не е нужно да си евреин, за да вникнеш и приемеш истините и съветите, които са посочени от рави Шмеерсон. Дори бих казал следното – книгата е абсолютно подходяща и за невярващи и агностици, защото тя може да вдъхнови. Казвам го съвсем честно, самите послания, самата дълбочина на изказа, на мисълта, логическата последователност и дълбочината на отговорите пленяват сетивата и ума. Те предизвикват емоции, създават впечатление, правят връзки между истини и традиции, свързват старото с новото, а и успяват да помогнат във всякакви ситуации.

Всеки един аспект от човешкия живот е дълбоко изследван, разкрит и обмислен. Когато говорим за духовно лице може би едно от несъзнателните притеснения са свързани с откровеността – дали те не са просто мотиватори, които винаги намират начин да ни покажат само добрата страна на монетата (тяхната традиция) и това е просто опит за привличане на нови вярващи и поклонници? Отговарям ви, в този случай категорично не е така. И това е продиктувано от самия факт, че Юдаизма не е просто религия – това е идентичност, това е принадлежност към потеклото на евреите и спазването на Завет, който е между Б-г и тях. Разбира се, изключвам обществото на Бней Ноах, защото това е отделна тема, в която не искам да се пускам. Искам да кажа, че не е нужно да сте евреи, за да приемете и спазвате истината и съветите посочени тук, те са човешки и универсални.

Ако мога да направя някакъв паралел, то тогава бих сравнил някои от изложените теми с разговорите с Гурудев Шри Шри Рави Шанкар, който също е един наистина забележителен човек. И двамата имат таланта да преведат многовековна и изключително богата духовна традиция на разбираем език, за да прегърнем словото на мир и човешко единение, както и да се докоснем до Божественото. А имаме нужда от това сега, бих казал повече от всякога. Направете нещо добро за себе си и прочетете тази книга. Отворете си очите, ще видите колко много светлина може да ви обгърне. А тя е топла, защото носи топлотата на Божествената прегръдка.