„The Dark Eidolon and Other Fantasies“ от Clark Ashton Smith

С огромно задоволство и очакване започнах да чета невероятните разкази, поеми и стихотворения на този велик майстор. Кларк Аштън Смит (Clark Ashton Smith) е феномен и един от най-ярките примери за истински мрачен талант. Неговите творби са отвъд жанровото определение, а майсторството на неговото перо е наистина трудно достижимо. Много рядко мога бих посмял да сравня някой с Х. Ф. Лъвкрафт, но двамата са близки приятели, а в този сборник дори има и стихотворение посветено на него. Това влияние е видимо и благотворно.

Много съжалявам, че Кларк Аштън Смит не е толкова добре познат на българските читатели, особено ако не са запленени от жанровете на фентъзи и ужаси. Но според мен, ако някой дръзне да го прочете, тогава ще се влюби истински. Разбирате ли, не става дума само за добрия разказ, става дума за изключително високо ниво на писане. Всяка една дума, всяко едно изречение, всичко е толкова премерено, че да доведе до желаното емоционално състояние.

Този сборник е наистина доста пълен с огромна колекция от най-доброто от творчеството му, затова и няма да се спирам над всяка една творба. Ще говоря общо, за да добиете впечатление за мащабите на въображението и за силата на писателското изкуство.

© Pixabay

Тъмнината в душите ни

Вярно е всичко, което може би сте чували — Кларк Аштън Смит е повелител на въображението. Той твори с цялата си душа, съживява цели сънища, съгражда цели светове, които черпят вдъхновение от най-тъмните кътчета на нашето съзнание и подсъзнание. Доволен съм да кажа, че голяма част от разказите споделят една обща вселена, правейки изживяванията още по-интензивни. Разбирате ли, вие може би бихте оцелели в един разказ, но живота ви може би ще виси на тънък конец над дълбока и бездънна яма. Вълнуващо е да препускаме между редовете, да бъдем гонени от зли демони и същества, но и да гоним злото. Всеки един разказ е приключение, но не всяко приключение може да гарантира нашето завръщане.

След като затворя страниците след прочетения разказ си казвам, че това просто не е възможно да се случи с всеки. Обичам да си представям как бих могъл да участвам в някой от имагинерните светове, какво бих направил в тази ситуация. Разбира се, това би било най-малко глупаво, вероятно бих си загубил разсъдъка още след третата страница. Но именно тези силни емоции, тези искрени преживявания от страх и от вълнение, точно те ни поддържат в четенето. Нужно е също и смелост и търпение, защото ужасите леко и по-леко, по-тихо, но същевременно силно и старателно, се впиват в съзнанието ни. А и винаги идва един момент, когато вече няма връщане назад — те вече са ни завладели.

Бъдете смели, докоснете един прекрасен свят, едно неземно съкровище от дълбините на мрачното фентъзи, на ужасите, но и на един от литературните великани. Кларк Аштън Смит е недостижим, но ние читателите заслужаваме удоволствието от това да го четем. Силно го препоръчвам за прочитане, препрочитане, както и за един безлимитен източник на вдъхновение.